Alles wat je moet weten over de stang & trens optoming

,

De keuze is reuze wanneer het gaat om de combinatie van stang & trens. Je wilt natuurlijk de juiste keuze maken en de meest geschikte combinatie voor jouw paard vinden. Wanneer je gaat voor een nieuwe stang & trens combinatie is het altijd even aftasten of de bitten passend zijn en de maten kloppen. Stang & trens is de volgende stap naar verfijning en daar heeft Sprenger op ingespeeld. 

De combinatie maakt het verschil 

Het dubbele hoofdstel bestaat uit een stang en een onderlegtrens. De onderlegtrens moet gelijk in grootte en vorm zijn aan de standaard trens die al gebruikt wordt, en ligt op dezelfde plaats in de mond van het paard. Daarentegen moet de stang iets lager geplaatst worden. Deze ligt bij een ruin of hengst 1 á 2 cm. boven de haaktanden. Bij merries kijken we naar de hoektanden, hier moet de stang dan 2 á 3 cm. boven blijven. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de lagere positie van de stang, omdat deze anatomisch gezien minder ruimte in de mond krijgt dan de trens heeft. Daarom is het belangrijk dat de stang altijd 0,5 cm tot 1 cm kleiner is dan de onderlegtrens.

Het is belangrijk dat de stang nauw aansluit aan de mondhoeken van je paard. Als de stang te groot is zal er teveel ruimte tussen mondhoek en wang komen. Hierdoor kan het bit gaan kantelen en ongemak op de lagen van het paard veroorzaken. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Maar wat is er dan zo speciaal aan de Stangen van Sprenger?

De optimale pasvorm van de Sprenger Stangen zorgen ervoor dat het paard contact houdt met het bit. Het heeft een gladde, afgeronde boog en de vorm van het mondstuk is aangepast naar het gevoelige gehemelte van het paard. De acceptatie van dit bit resulteert in een zachte, maar gelijkmatige verdeling van de druk over de gehele tong. Dit is te danken aan de anatomische vorm van de Sprenger Stangen. De impuls van het paard om de tong over het bit te plaatsen is hierdoor bijna geneutraliseerd.

De juiste maat en positie van de bitten in de mond van het paard wordt steeds belangrijker, wanneer er gebruikt wordt gemaakt van een speciaal ontworpen mondstuk (zoals de Bemelmans Weymouth of het KK Dressuur Bit van Sprenger).

De stang en zijn inwerking

De effectiviteit die de stang heeft op de mond van het paard hangt af van de bovenlengte en onderlengte van de scharen. De meest gebruikte maat voor de onderlengte is 7 cm. Stangen met een onderlengte van 5 cm worden vaak “Baby Stangen” genoemd. Deze uitdrukking zou de indruk kunnen geven dat het speciaal gemaakt is voor startende stang & trens combinaties, maar dit is zeker niet altijd waar. Deze zijn in hun gebruik directer en sneller door de kortere onderlengte van de scharen. Toch is de druk op zowel de onderkaaksbeenderen als de nek minder effectief door de kortere scharen vanwege een andere hefboomwerking.

De stang beïnvloedt verschillende delen van het paardenhoofd:

■ De kaak door de tong

■ Het onderkaakbeen door de kinketting

■ De druk die op de nek van het paard wordt uitgeoefend door de hefboomwerking

De ruimte in de mond van het paard is kleiner dan verwacht en met name het gehemelte is platter dan we dachten. Bij gebruik van een stang met hoge tongboog kan er druk uitgeoefend worden op het gehemelte van het paard bij het doorgeven van je teugelhulpen. Wij raden ten zeerste aan om te kiezen voor een stang die ruimte biedt aan de tong zonder dat deze teveel druk uitoefent op het gehemelte van het paard.

Het maken van de juiste beslissing

De stangen van Sprenger zijn ideaal voor paarden die druk ontwijken door hun tong op te trekken of buiten de mond te plaatsen. De stangen zijn aangenaam, afgerond in hun vorm en hebben een naar voren gerichte tongboog dat verlichting biedt aan de tong. Hierdoor is de impuls om de tong over het bit te brengen bijna geneutraliseerd, wat deze stang zeer geschikt maakt voor de de gevoelige paarden. De vorm is tevens aangepast naar het gevoelige gehemelte van het paard, doordat de dikte over de lengte van het bit is gemaakt naar de ruimte in de mond.

Sprenger Stangen; een bit dat aan de hoogste eisen voldoet, wat resulteert in een ontspannen en tevreden paard.