Aan de slag met het voerschema van jouw paard

,

Een gezond paard is een happy paard. Een juist dieet levert daar een grote bijdrage aan. Daarom is het goed om het rantsoen van je viervoeter eens onder de loep te nemen. Soms kan veranderen van voer een positieve invloed hebben op de gezondheid van het paard. Ook al is je paard gezond.

Het allerbelangrijkste voor je paard is natuurlijk ruwvoer. Dit moet de basis zijn van elk dieet. Een paard heeft behoefte aan 1,5% van zijn lichaamsgewicht in hooi of 2% in voordroog (kuil). Het beste voer je dit verspreid over de hele dag. Paarden zijn gemaakt om de hele dag te eten. Als ze te lang zonder eten staan, loop je kans op maagzweren. Dit geldt voor elk paard ongeacht het ras, de leeftijd of de prestatie die hij moet leveren.

Krachtvoer
Fien Demeyere, Equine Nutritionist bij Cavalor, vertelt: “De basis vul je aan met krachtvoer of supplementen. Niet elk paard heeft krachtvoer nodig, maar elk ruwvoerrantsoen moet aangevuld worden met vitamines en mineralen. Deze zijn namelijk niet voldoende aanwezig in hooi of voordroog.”

Het bijvoeren van krachtvoer is een simpele manier om je paard te ondersteunen. Er zijn allerlei krachtvoeders op de markt die elk inspelen op verschillende behoeftes. Fien: “We kijken dan vooral naar de arbeid die ze moeten doen en het temperament. Op basis daarvan kiezen we krachtvoer dat bijvoorbeeld explosieve energie geeft uit suiker en zetmeel. Of krachtvoer dat juist langdurige energie vrijgeeft uit vet en vezels.”

Supplementen
Voor de fine tuning kun je werken met supplementen. Bijvoorbeeld omdat je paard geen krachtvoer nodig heeft maar wel de vitamines en mineralen of omdat hij een probleem heeft. Bijsturen met supplementen is gemakkelijk. Je mengt het met iets wat je paard lekker vindt, bijvoorbeeld de Cavalor Mash & Mix slobber.

“Omdat je supplementen gebruikt voor fine tuning geef je ze meestal als kuur”, vertelt Fien. “Denk bijvoorbeeld aan een paard met verteringsproblemen. Deze kun je het supplement Cavalor Vitaflora? geven. Of als een paard geen krachtvoer bijgevoerd krijgt de Cavalor Nutri Support voor recreatiepaarden of Cavalor Nutriplus voor sportpaarden. In hele specifieke gevallen worden supplementen wel levenslang aangeraden. Een paard met artrose bijvoorbeeld, heeft er baat bij om altijd Cavalor Arti Motion bijgevoerd te krijgen.”

Op bezoek bij Demi
Een tijdje terug ging Fien Demeyere langs bij onze vlogster Demi van Nikkelen-Kuijper om haar van voeradvies te voorzien. Demi gebruikt de producten nu enige tijd en heeft een vlog gemaakt met haar ervaringen. Benieuwd naar het advies en hoe Demi dit toepast? Check de video:

Je eigen voerschema
Wil jij zelf aan de slag met het voerschema van jouw paard? Fien heeft nog een paar tips:

  • Elk paard is anders en heeft andere behoeftes. Voer niet klakkeloos hetzelfde als wat de buurman krijgt, maar kijk kritisch naar je eigen paard en zijn/haar inspanningen.
  • Ruwvoer moet altijd de basis blijven van het rantsoen, aangevuld met krachtvoer en/of supplementen.
  • Let goed op de energie die je paard nodig heeft. Voer niet te veel, maar ook zeker niet te weinig.
  • Ben niet verlegen om hulp te vragen. Nutritionisten helpen je graag met het opstellen van een voerschema.
  • Op mycavalor.com tref je een handige tool aan die je helpt bij het inschatten van de behoeftes van jouw paard.

Heb je naar aanleiding van deze blog hulp nodig bij het samenstellen van het schema voor je paard? Voor al je vragen over de voeders van Cavalor? Dan kun je contact opnemen met de Cavalor advieslijn: +31 (0)6 46 25 18 45. Heb je vragen over de supplementen van Cavalor? Dan kun je ons een mailtje sturen via info@jrsport.nl of bel met +31 (0)76 542 8100.