Het voordeel van flexibele stijgbeugels

,

Stijgbeugels zijn er tegenwoordig in soorten en maten. Steeds vaker zie je ook flexibele stijgbeugels, maar wat is hier het voordeel van? In deze blog vertellen we je er graag meer over!

4-link system

De flexibele stijgbeugels van Sprenger zijn voorzien van het innovatieve 4-link system. Dit zijn 4 schakels zoals in een fietsketting die ervoor zorgen dat het voetbed in 4 richtingen kan bewegen ten opzichte van de rest van de beugel.

Door het gebruik van dit systeem hebben de beugels een schokdempende werking: de druk op het knie-, heup- en enkelgewricht wordt verminderd. Daarnaast zorgt het 4-link systeem voor extra veiligheid. Doordat de beugel alle kanten op kan bewegen, kan je voet gemakkelijker uit de beugel als je van je paard af valt.

Sprenger heeft op dit moment drie flexibele stijgbeugels: System 4, Bow Balance en de Flexcite. De System 4 beugels heeft alleen het 4-link system in de zijkanten en was het eerste flexibele model van Sprenger. De Bow Balance en Flexcite zijn doorontwikkelingen en hebben nog vele andere voordelen. Deze twee hebben een zelfde werking, maar het design van de Flexcite is moderner. Daarnaast is bij de Flexcite de schakel meer verwerkt in het design waardoor de kans dat er zand tussen komt of hij beschadigd nog kleiner is.

Breuklast

Een standaard vereiste voor stijgbeugels is dat ze een breuklast hebben van 600KG. Dit houdt in dat een beugel een druk van minimaal 600KG moet aankunnen zonder dat hij breekt. Om je een idee te geven: bij een persoon van ongeveer 100KG in volle galop, staat er en druk van 300KG op de beugel. Als die persoon dan ook gaat springen, wordt de druk verhoogd naar 600KG. Dat betekent dat die ruiter al gelijk in een risicogebied zit. Om deze reden heeft Sprenger ervoor gekozen de breuklast van de flexibele stijgbeugels te verhogen. De System 4 heeft een breuklast van 850KG. Bij de Bow Balance en Flexcite is de breuklast zelfs 1600KG!

Curve

Kenmerkend aan de Bow Balance en Flexcite beugels is het design. Beide modellen hebben een kenmerkende curve in de bovenkant. Deze zorgt onder andere voor een gemakkelijkere in- en uitstap. Daarmee biedt het ook extra veiligheid mocht je van je paard af vallen.

De curve zorgt er daarnaast voor dat de beugel haakser aan het zadel hangt ten opzichte van je paard. Hierdoor krijg je een betere beenligging. Je kunt je been makkelijker lang maken en je knieën beter tegen het zadel aan houden.

Zwaartepunt

De flexibele beugels zijn ook topzwaar. Dit houdt in dat het zwaartepunt van de beugel bovenin zit. Hierdoor hangt de beugel stabieler en stiller aan het zadel. Daarnaast is de beugel perfect uitgebalanceerd. Het voordeel hiervan is dat de beugel minder slingert. Daardoor heb je een stillere beenligging en kun je de beugel sneller terugvinden mocht je hem kwijt raken.

Voetbed

Tot slot hebben de flexibele stijgbeugels een extra breed voetbed. Hierdoor zit je voet stabieler in de beugel en heb je een extra goede balans. Daarbij is het voetbed gemaakt van twee soorten rubber: hard en zacht. Hierdoor heb je een nog betere grip in de beugel en is de kans dat je hem verliest kleiner. Het voetbed heeft hierdoor een anti-slip effect.

Wil je nog meer grip? Kies dan voor het beugelblokje gemaakt van rubber met metaal in het midden. Dit is ideaal als je met laarzen rijdt waarmee je ook veel door het zand loopt.

Ervaringsdeskundigen

Sprenger ambassadeurs Emmelie Scholtens en Frank Schuttert rijden al lange tijd met respectievelijk de Bow Balance en Flexcite stijgbeugels. De Bow Balance is de favoriete beugel van dressuuramazone Emmelie: “In het begin moest ik even wennen, maar ze zijn super fijn! Ik rijd veel paarden op een dag en met gewone beugels krijg ik dan snel last van knie of enkel. Met deze beugels heb ik dat totaal niet. Extra fijn is dat deze beugels niet alleen in zilver verkrijgbaar zijn, maar ook in brons én zwart!”

Ook springruiter Frank Schuttert merkt dat hij duidelijk minder last heeft van zijn gewrichten nu hij met de Flexcite stijgbeugels rijdt. Frank: “Daarnaast is ook mijn beenligging verbeterd! Ze liggen mooier om mijn paard waardoor ik mijn hulpen nog beter kan geven.” In onderstaande video vertelt hij je meer over de beugel:

 

Mis geen enkele tip en blijf op de hoogte van onze nieuwe producten! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.