Vind het juiste bit in 4 stappen

,

Door: Michelle Mak van JRS

Tijdens het rijden is het bit vaak een belangrijk onderdeel in de communicatie tussen jou en je paard. Bitten zijn er in alle soorten en maten en een verkeerd bit kan snel voor gevoeligheden zorgen. Dus hoe vind je het juiste bit? Sprenger neemt je in vier gemakkelijke stappen graag mee in je keuze!

 

Anatomie van het paard

Om het juiste bit te kunnen vinden is het belangrijk eerst wat meer te weten over de anatomie van de paardenmond. Sprenger voert in samenwerking met de Tierärtzliche Hochschule Hannover onderzoek uit naar de ruimte in de mond. Hieruit is gebleken dat de maximale hoogte slechts 3,5 tot 4 cm bevat. De tong is daarbij niet meegerekend, dus afhankelijk van de dikte van de tong gaat hier nog 2 tot 2,5 cm van af en houd je 1,5 cm over voor het bit. Andere factoren die een rol spelen zijn de breedte van de onderkaak en de dikte en lengte van de lip.

 

Stap 1: Kies de goede maat

Om te kijken welk formaat bit het best bij jouw paard past probeer je de ‘2-vingertest’. Leg je wijs- en middelvinger op elkaar en steekt deze ter hoogte van het bit in de mond van het paard. Afhankelijk van de druk kan je het volgende aanhouden:

 

Veel druk àweinig ruimte àdun mondstuk (14-16mm

Geen of weinig druk àgenoeg ruimte àdikker mondstuk (16-18mm)

Hoe groot je bit moet zijn hangt ook af van het soort bitringen dat je kiest. Een watertrens heeft losse ringen, dit bit hoort niet meer dan 5 mm uit te steken aan beide zijden van de mondhoeken. Een trens met vaste ringen, zoals een bustrens of Pelham, hoort aangesloten aan de mond te zitten.

Om je te helpen heeft Sprenger de bitmeterkaart ontworpen: zo meet je gemakkelijk de maat van je bit en check je de dikte van een bit. De kaart ligt in een van onze winkels gratis voor je klaar!

 

Stap 2: Vind het juiste mondstuk

Enkelgebroken bitten werken in op de randen van de tong en de onderkaak. Bij het geven van een hulp komt er door de V-vorm druk op de tongranden en vermindert de druk in het midden. Om het mondstuk fijner in de mond te laten liggen heeft Sprenger de Turnado en de Dynamic RS ontworpen. Bij deze enkelgebroken bitten is het mondstuk 45 graden naar voren gedraaid. Op deze manier wordt voorkomen dat er ongelijke druk op de tong komt te staan.

 

 

Voor paarden met een laag gehemelte of een kleine ruimte in de mond is een dubbelgebroken bit geschikter. Dit type bit verdeelt de druk van de teugelhulpen over een grotere oppervlakte van de tong. Vaak is het middenstuk te groot, waardoor het niet prettig ligt. De Sprenger KK Ultra
bitten hebben een extra klein middenstuk, dat ook nog een 45 graden naar voren is gedraaid. Hierdoor voel je gelijk verschil.

 

Stap 3: Combineren met de juiste zijkant

Een watertrens is het meest toegankelijk en werkt direct op de tong en onderkaak. De beweegbare ringen zorgen ervoor dat onstabiel contact vanuit de hand wordt opgevangen.  Bitten met vaste ringen liggen stiller in de mond. Heeft je paard gevoelige mondhoeken? Ook dan zijn vaste ringen ideaal. En doordat het bit tegen de wang ligt, worden teugelhulpen zijwaarts ondersteunt.

 

Bitten met een ophaaleffect werken ook achter de oren, dit geeft je als ruiter meer controle. Bitten met een kinketting (en verplichte beschermer) werken ook onder de kin. Zo heb je als ruiter nog meer invloed, het is daarom belangrijk dat jij en je paard een goede basisopleiding hebben.

 

Stap 4: Materiaal van het bit

Sensogan is een legering is gemaakt van koper in combinatie met mangaan en zink. Koper zorgt er voor dat het bit een beetje oxideert, wat een zoete smaakt af geeft. Dit zoete vindt je paard lekker, waardoor hij op het bit gaat kauwen. Maar als je alleen koper gebruikt is het bit veel te zacht. In veel gevallen wordt daarom gekozen voor een hoog percentage koper, aangevuld met aluminium, op deze manier verdwijnt echter het oxiderende effect. Door het toevoegen van zink en mangaan aan het koper, zoals bij Sensogan, blijft de oxidatie tijdens je hele training gelijk, ook als je het bit al langer in gebruik hebt.

 

RVS bitten en bitten met een aluminium legering hebben geen oxidatie, de activiteit in de mond wordt hierdoor niet gestimuleerd. Let er bij rubber en kunststof bitten op dat je paard voldoende kauwt op het bit, om een branderig gevoel te voorkomen.

 

Wil je meer weten over het vinden van het juiste bit? Kom dan langs in de winkel!

 

JRS is een internationale groothandel van diverse hoogwaardige ruitersportmerken in de Benelux. De paardensport ontwikkelt snel en JRS wil deze veranderingen stimuleren. Ze creëert daarom als kenniscentrum en bewaker van kwaliteit een sterke verbinding tussen de fabrikant en de ruitersportzaak. Voor meer informatie kijk je op www.jrsport.nl