Tips voor de juiste beenbescherming: dressuur

,
mesh brushing boot beenbescherming dressuur

De huid op de paardenbenen is dun. Pezen, spieren en botten liggen dicht aan het oppervlakte. Een wondje of blessure ontstaat gemakkelijk. Om dat te voorkomen, kan het nodig zijn om gebruik te maken van beenbeschermers. We vertellen je graag meer over het paardenbeen en welke beenbescherming geschikt is voor jouw dressuur training.

Binnen pezen liggen maar weinig bloedvaten. Hierdoor krijgt de pees maar beperkt voedingsstoffen aangevoerd en is de afvoer van afvalstoffen minimaal. Een veelvoorkomende peesblessure is een scheur in de pees. Kleine scheurtjes die ontstaan in de pezen herstellen vaak zelf. Gebeurt dit te vaak en te veel, dan ontstaat er een ontsteking in de pees: een peesblessure. Daarnaast heb je ook een acute vorm van peesontsteking. Vaak veroorzaakt door een val, trap of acute overrekking. Door de slechte doorbloeding duurt het herstel van een peesblessure vaak lang. Daarom is het voorkomen van problemen belangrijker dan genezen.

Juiste bescherming

Het is belangrijk om de juiste bescherming te kiezen voor jouw paard. Bescherming die niet past, heeft een averechts effect. De beschermer mag nooit te strak zitten, want dan knel je het been af. Daarnaast moet hij netjes rond de kogel aansluiten. Hij mag niet open staan want dan loop je kans op irritatie door zand en steentjes die tussen de beschermer en de huid komen. Een peesbeschermer moet net eindigen onder de knie zodat het paard niet belemmerd wordt in zijn bewegingen.

Stem de beenbescherming ook af op de behoeftes van je paard en de discipline. Voor springen heb je vaak andere wensen qua bescherming dan voor dressuur. We focussen hieronder op beenbescherming voor dressuur trainingen.

Aantikken

Een reden om beenbescherming te gebruiken, kan zijn dat jouw paard zichzelf aantikt. In dit geval kies je het beste voor een beschermer met een harde schaal die het voorbeen ook aan de achterkant beschermd. De UltraMesh Snug Boot van LeMieux is in dit geval uitermate geschikt. Deze beschermer is de opvolger van de Snug Boot Pro. Hij heeft een harde schaal rondom met vele ventilatiegaten om oververhitting van de pezen te voorkomen. De nieuwe Snug Boot heeft een voering van enkele laagjes micro-mesh. Dit zorgt ervoor dat het materiaal niet alleen luchtig is, maar ook schokken licht absorbeert. Daarnaast zijn de onderste twee straps van deze boot iets langer gemaakt in vergelijking met de Snug Boot Pro voor een nog betere pasvorm. Je maakt de straps vast middels een kliksysteem zodat je ze nooit te strak kunt aantrekken. Het mesh van deze beschermer loopt tevens iets verder onder de kogel door zodat het ook nog ondersteuning biedt.

Strijken

Strijkt jouw paard? Dan moet je vooral de binnenkant van het been beschermen. Dit doe je door middel van een Brushing Boot. Het voordeel van dit soort beschermers is dat ze alleen het deel van het been beschermen wat nodig is. Ze bevatten dus geen onnodig materiaal waardoor ze vaak minder warm zijn. Afhankelijk van jouw wensen, kun je kiezen uit verschillende modellen:

  • Grafter Brushing Boot: Basic brushing boots die jouw paard beschermen tijdens je dagelijkse training. Ze zijn gemaakt van geperforeerd neopreen met een PU-lederen versteviging aan de binnenkant.
  • Mesh Brushing Boot: Gemaakt van 3D-mesh zijn deze boots extreem ademend. Aan de binnenkant zijn ze verstevigd met PU-leer ter bescherming van het paardenbeen.
  • ProShell Brushing Boot: Het voorgevormde PU-materiaal aan de binnenkant biedt een harde bescherming tegen strijken zonder flexibiliteit te verliezen. Ze zijn voorzien van ventilatiegaten om overtollige warmte goed af te voeren.

Ondersteuningbeenbescherming dressuur carbon mesh wrap boots

Wil jij je paard lichte ondersteuning bieden zonder in te leveren op luchtigheid? Kies dan voor een beenbeschermer die wat verder om de kogel komt zoals de Carbon Mesh Wrap Boot. Deze zijn volledig gemaakt van Carbon 3D Mesh. Je kent dit materiaal van de Carbon Mesh Air zadeldekken. Het is super sterk en transporteert warmte naar buiten. Deze beenbeschermers zijn op de kogel wat lager uitgesneden en voorzien van 1 brede en 1 smalle strap. Hierdoor bieden ze zowel ondersteuning als bescherming. Deze boots zijn ideaal voor je dagelijkse training in alle weersomstandigheden.

Mis geen enkele tip en blijf op de hoogte van onze nieuwe producten! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.