Eerste hulp bij sporen: welke spoor heb ik nodig?

,
sporen sprenger

Wil jij een meer verfijnde communicatie met je paard? Dat kan op veel manieren. Een hulpmiddel  is een spoor. Er zijn vele mogelijkheden, maar welke spoor is geschikt voor jou? In deze blog vertellen we je welke sporen er zijn.

Een spoor is een hulpmiddel. Het is geen oplossing voor rijtechnische problemen, maar helpt je om hulpen te verfijnen. Met een spoor kun je je benen stiller houden en met een kleinere hulp evenveel effect te bereiken. De sporen van Sprenger zijn voorzien van een bevestiging in een hoek van 45 graden. Hierdoor zakken ze niet af en wordt druk op de enkel van de ruiter uitgesloten. Hierdoor is de communicatie met het paard ook efficiënter.

Lengtesporen sprenger

Sporen zijn verkrijgbaar in tal van lengtes. Zo kun je jouw spoor afstellen op jouw been en zijn ligging ten opzichte van de paardenbuik. Het is hierbij belangrijk dat de spoor niet tegen de buik aan komt als je been stil ligt. De spoor moet tegen de huid komen op het moment dat je je been aanlegt. Moet je je been optrekken of naar achteren leggen om je paard aan te sporen, dan kies je beter een langere spoor.

Stompe of rechte spoor?

De meest basis spoor is de stompe spoor, ook wel knopspoor genoemd, of de rechte spoor. Ze zijn geschikt voor paarden die goed reageren op je hulpen, maar waarbij je net iets meer verfijning wilt. Een knopspoor heeft een afgerond eind, terwijl een rechte spoor een beetje vierkant is. Met de laatste krijg je een net iets meer reactie. De Ultra Fit sporen van Sprenger zijn in beide uitvoeringen beschikbaar. Zowel zonder als met rubber voor extra grip (Ultra Fit Extra Grip).

Op de ‘standaard’ spoor met een recht of stomp uiteinde zijn ook variaties, zoals de dopspoor. Deze heeft een bolletje op het uiteinde voor een iets zachter effect. De Hamerspoor is een variant op het rechte uiteinde. Doordat deze smaller is, heeft hij een directere werking.

Wielsporen

sporen sprengen wielspoorSprenger heeft verschillende wielsporen in het assortiment. Wieltjes rollen over de huid in plaats van dat zij erin ‘prikken’. Doordat je een continu, smal raakvlak hebt met de paardenhuid is de communicatie duidelijker. Sprenger heeft Ultra Fit sporen met een glad wiel en een groot glad wiel.

Een variant op het gladde wiel is de Comfort Roller. Deze door Sprenger ontworpen wielen zijn dikker waardoor ze een zachtere inwerking hebben. Deze sporen zijn verkrijgbaar met het wiel horizontaal én verticaal. Horizontaal is fijn voor paarden met een gevoelige huid. Verticaal is fijn als de ruiter een onrustig been heeft. De verticale comfort roller is ook verkrijgbaar in Super Soft. Hierbij is het wiel nog breder en de inwerking nog zachter.

Tot slot zijn wielsporen ook verkrijgbaar met tandjes. Bij gebruik van deze sporen geeft elk puntje van het wiel een kleine prikkel. Hierdoor wordt het paard meer gemotiveerd. Sprenger heeft 3 getande sporen in het assortiment:

  • Klein Zonnewiel heeft een diameter van 14mm met kleine tandjes.
  • Groot Zonnewiel heeft een diameter van 22mm en 9 tanden. Dit wiel werkt zachter in dan het kleine zonnewiel.
  • Comfort Roller Soft Point heeft een diameter van 14mm en afgeronde randen. Daarmee werkt dit wiel zeer zacht in.

Voor mensen die er minder bekend mee zijn, ziet de wielspoor er soms onvriendelijk uit. Juist deze spoor is eigenlijk heel vriendelijk omdat het wieltje meedraait als je de hulp geeft. Houd het wieltje goed schoon zodat het soepel blijft rollen.

Sporenbandje

Om te zorgen dat je spoor op z’n plek blijft zitten, maak je hem vast met een sporenbandje. Deze zijn er in tal van uitvoeringen. Welke je kiest, is persoonlijk. De sporen van Sprenger zijn allemaal voorzien van het gepatenteerde Balkenhol Systeem. Dit houdt in dat het bovenste gleufje voor het sporenbandje 45 graden is gedraaid en het middenstuk komt iets naar voren. Zo blijft je spoor op de juiste positie zitten. Benieuwd hoe jij je sporenbandje goed vastmaakt? Check ons filmpje:


TIP!

Veel sporen mag je gebruiken tijdens wedstrijden, maar niet allemaal. Check daarom altijd even de reglementen van de KNHS.

 

Mis geen enkele tip en blijf op de hoogte van onze nieuwe producten! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.