Waarom is het belangrijk om de benen van je paard te koelen?

,

Dat het koelen van de benen van je paard belangrijk is na inspanning is natuurlijk algemeen bekend. Ook wanneer een paard een blessure heeft of op een warme zomerdag is verkoeling prettig. Koelen kan op veel verschillende manier zoals met cooling gel, klei, icepacks of koud water, maar wat is de beste manier om je paard te koelen?

Uit onderzoek blijkt dat koelen met koud stromend water het meest effectief is gebleken doordat stromend water de warmte afvloeit en laat verdwijnen. Met bijvoorbeeld icepacks of cooling gel wordt de warmte voornamelijk verplaatst. Wanneer deze icepacks of gel er langer opzitten dan een half uur warmen deze weer op waardoor de benen van het paard ook weer verhogen in temperatuur.

Waarom koelen?
Wanneer de pezen van jouw paard extra belast zijn na een zware training of wedstrijd kan de temperatuur erg oplopen. De normale lichaamstemperatuur van een paard op rust ligt tussen de 37.4 – 38.0 graden Celsius. Bij inspanning stijgt de temperatuur en bij 41 graden kan onherstelbare schade ontstaan aan de weefsels van je paard.

Met name het weefsel in de pees is slecht doorbloed. Hierdoor worden afvalstoffen niet snel genoeg afgevoerd en worden er weinig herstelstoffen geleverd. Koelen is dan erg belangrijk. Wanneer het onderbeen van je paard beneden lichaamstemperatuur afkoelt wordt er extra bloed aangevoerd wat zorgt voor een beter herstel.

Ook wanneer een paard vocht in zijn benen heeft zorgt koelen met koud water voor een afname van de zwelling. Deze zwelling neemt af doordat temperatuurverschil zorgt voor verwijding van de bloedvaten.

Voordelen koelen:

 • Stimulering lymfesysteem
 • Stimulering doorbloeding pezen
 • Betere afvoer van afvalstoffen
 • Betere aanvoer van herstellende stoffen

Efficiënter koelen
Het koelen met een slang in de hand kost veel tijd en water. Koelen met gel kan risico’s met zich meebrengen wanneer jouw paard bijvoorbeeld een wondje heeft die je over het hoofd hebt gezien en ice-packs blijven vaak niet lang genoeg koud.

Om het koelen van de benen efficiënter te maken is de Equine legcooler ontwikkeld. De Equine legcooler is ontwikkeld met behulp van Belgisch teamveterinair Jef Desmedt en Olympisch amazone Karin Donckers. Er is een systeem ontwikkeld dat effectief, duurzaam, veilig, en water- en tijdbesparend de benen van jouw paard koelt.

De Equine legcooler bestaat uit 4 slangetjes die om de benen van een paard gaan en laat gedoseerd koud water stromen. Je hoeft zelf niet de slang vast te houden en je kunt ook nog eens 4 benen tegelijk koelen.

De voordelen van de Equine legcooler:

 • Draagt bij aan het welzijn van het paard
 • Effectieve, natuurlijke koeling
 • Koeltemperatuur loopt niet op gedurende gebruik
 • Geen risico op bevriezingsverschijnselen
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Bespaart water en tijd
 • Duurzaam en milieuvriendelijk in gebruik en productie

 

JRS is Equestrian Brand Expert van diverse hoogwaardige ruitersportmerken in de Benelux. De paardensport ontwikkelt snel en JRS wil deze veranderingen stimuleren. Ze fungeert daarom niet alleen als groothandel, maar ook als kenniscentrum. Voor meer informatie kijk je op www.jrsport.nl